Manastır’ın Ortasında Var Bir Havuz
Aman Havuz Canım Havuz
Dimetoka Kızları Hepsi De Yavuz

Biz Çalar Oynarız

Manastır’ın Ortasında Var Bir Çeşme
Aman Çeşme Canım Çeşme
Dimetoka Kızları Hepside Seçme

Biz Çalar Oynarız

Bu Rumeli türküsünü duymayan var mıdır bilemem.. ama bildiğim bir şey varsa, Makedonya Cumhuriyeti’nin ikinci büyük şehri Manastır’ın kızlarının güzelliği dillere destandır. Uzun bir zaman dilimi, 530 yıl Osmanlı toprağı olan Manastır, bugün genç Makedonya Cumhuriyeti’nde Bitola adı ile bilinmektedir.

Her yıl mutlaka birkaç kez geldiğim güzel dostluklarımın olduğu Manastır’a daha çok Yunanistan’ın Niki sınır kapısından girerim. Yunanistan sınırına 14 km mesafede Baba Dağı eteklerinde yer alan, Dragor Nehri kıyısında kurulu Manastır bizim için Selanik’ten sonra ayrı bir öneme sahiptir.

Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ortaokulu Manastır İdadisi’nde okumuştur. Şehri gezmek için gelen Türk turistlerin en fazla uğrak yeri, Atatürk’ün okuduğu Manastır İdadisi binasıdır. Bugün Manastır Kültür Müzesi olarak hizmet veren binada, bölgeye ait arkeolojik eserler yer alıyor. Makedon kültürüne ait çeşitli giysi ve eşyalar sergileniyor. Bunların dışında, Türkiye’den gelenlerin ziyaret ettiği, Atatürk Anı odası bulunuyor.

Anı odasında Atatürk’ün balmumu heykeli, büstü, kişisel eşyaları, fotoğrafları, kitap ve broşürler yer alıyor. Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanmış ”Güneşin Adı: Mustafa Kemal” isimli kısa film ziyaretçiler için gösteriliyor. Atatürk büstünün hemen yanında ziyaretçilerin duygu ve düşüncelerini yazmaları için bir de anı defteri bulunuyor.

Yazımıza Manastır’ın kızlarının güzelliğinden söz ederek girmiştik, işte bu güzel kızlardan biri de rivayete göre Atatürk’ün ilk aşkı Eleni Karinte..Eleni’nin yazdığı mektubundaki şu duygulu satırlar çoğu kadın ziyaretçinin gözlerini sulandırıyor; ”Çok seneler geçti, ben halen her gün senden haber bekliyorum. Herhangi bir zamanda mektubumu alırsan, beni hatırla. Kağıttaki gözyaşlarımı görebileceksin. Yıllar ve olaylar geçiyor, seninle ilgili çok şeyler konuşuluyor. Mektubumu okurken, başka kadını seviyorsan, mektubumu yırt.”

Her yıl 19 Mayıs tarihinde, Manastır İdadisi’nde törenler düzenlenir, Makedonya’da yaşayan Türkler; Makedon ve Türk Subayların katılımıyla Atatürk’e olan bağlılığını gösterirler. Türklerin ağırlıkta olduğu köylerden gelenler bina içindeki Atatürk büstünü çiçeklerle donatır.

Bizim için İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi ne kadar önemliyse, Manastır’ın da Şirok Caddesi de o kadar önemli.. Türkü’deki gibi caddeye girişte fıskıyeli havuz, parkın içindeki çeşme dikkati mutlaka çeker.

Makedon hükümeti son yıllarda Başkent Üsküp’ü nasıl heykellerle donattıysa aynısını burada da görüyor ve Manastır’ı kurduğu söylenen İkinci Filipos’un at üstündeki heykeli, Şirok Caddesine girişteki meydanda gözümüze çarpıyor.

Şirok Caddesi, Manastır’ın piyasa caddesidir; kafeler, Türkiye, İngiltere ve Fransa bayraklarının bir arada olduğu 12 ülkeye ait konsolosluk binaları, Atatürk’ün ilk aşkı Eleni’nin oturduğu balkonlu bina, oteller, tanıtım standları, Osmanlı’nın ilk sinemacıları Manastırlı Manaki kardeşlerin heykeli, Balkan mutfağının dışarı taşan sizi içeri buyuran kokusu, “Bürekçiler” gençlerin cıvıltısı her şey buradadır.. Baharın gelmesiyle birlikte Şirok Caddesi müzik festivallerine, konserlere ev sahipliği yapmaya başlar..

Osmanlı dönemi yapıları hemen dikkatinizi çeker. 16. yüzyılda Mimar Hayrettin tarafından yapılan İshak Çelebi Camii (1506), TİKA tarafından restore ediliyor. Mimar Sinan çizimi olduğu bilinen Gazi Haydar Kadı Camii, (1562) Yeni Cami (1556) ve içinde 86 adet dükkan olan Osmanlı Bedesteni (Kapalı Çarşı) dimdik ayakta duruyor.

Manastır’ın içinden geçen Dragor Nehri’nin hemen yanındaki parkta şehrin sembolü olarak görünen saat kulesinin (17.yüzyıl) yapımında 100 bin adet yumurta kullanılmış.

Tarih ve Kültür Cenneti olarak görünen Manastır’a geldiğinizde, şehre 2 km mesafede antik kent Heraclea Linkestis’i ziyaret ederek, günümüze kadar korunan mozaikleri, küçük piskopos bazilikası, büyük anfi tiyatro, akropol, nekropolü görülmeden geçilmemesi yerler arasındadır.

Manastır’da Osmanlı’dan kalma eski çarşıya uğradığınızda, birden gözünüzün önünde “Elveda Rumeli dizisindeki “Sütçü Ramiz” görünebilir.. Halen, diziye ait platolardan parçaların yer aldığı eski çarşı, zaman makinası ile Osmanlı döneminize dönmüşünüz duygusu yaratacak kadar sizi kendisine çeker. Çarşı’da “Bürek” yazan dükkanlar, terzi, berber dükkanları sizi tarihsel yolculuğa çıkarır.. Hiç de yabancılık çekmeyeceğiniz çarşıda “İstanbul Butik” yazılı tabelanın olduğu dükkanda sizi Türkçe konuşan Osmanlı’dan kalma soydaşınız karşılar..

Karnınız acıktığında gireceğiniz restoran, kafelerde, et ağırlıklı yiyecekler, gelen porsiyon büyüklüğü, ödeyeceğiniz miktarın düşüklüğü sizi şaşırtacaktır..

Bu bahar ayında bir değişiklik yapın, vize sorunu olmayan Makedonya’nın bu tarih ve kültür cenneti Manastır’a 19 Mayıs’ta gidin.. Atatürk’e olan ilgi ve sevgiyi, kendi ülkeniz sınırları dışında bir kez de benim gibi görün, Eleni’nin duygu dolu mektubunun bir kopyasını, Şirok Caddesindeki balkonlu binasının altında okuyun.. gözünüzün önüne genç Mustafa Kemal’i getirin, sinemamızın 101.yılını yaşadığımız bugünlerde bize ilk filmleri tanıştıran Manaki kardeşlerin yaşadığı bu toprakları gezin, mutlu olacak ve bana teşekkür yollayacaksınız..

Hürriyet Gazetesi Seyahat linkinden de yazıyı okuyabilirsiniz http://www.hurriyet.com.tr/manastirda-ataturkun-izinde-yolculuk-19-mayis-tatili-40103545

Önceki İçerikÜsküp Su Kemeri
Sonraki İçerik“Stobi” Antik Kenti
1962 İstanbul Bakırköy doğumludur. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Mezunu. 1989-1992 yılları arasında Ana Britannica Ansiklopedisi’ni yayınlayan Ana Yayıncılık’la yayın sektörüne girdi. 1996 yılından bu yana Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde yaşamaktadır. SABAH Gazetesi Tekirdağ temsilciliği, Cumhuriyet, Atlas ve Yatch Dergileri’yle de çalışmakta olup; Akşam, Tercüman, Güneş, Birgün gazetelerinin de temsilciliğinin bulunduğu haftalık Şarköyün Sesi Gazetesi’nin Yazı işleri müdürü olarak görev yapmaktadır. www.sarkoyunsesi.com ve www.tekirdaginsesi.com adlı sitelerinin de sahibidir. Türkiye’deki yaygın basında haberlerinin dışında; yaşadığı bölgeyi tanıtan gezi yazıları da yayınlanmaktadır.