Kara Drim Irmağı’nın gölden doğmasından daha güzel ve haşmetli bir görüntü olabilir mi? Bu doğal fenomen, ruhunuzu en yüce duygularla doldurur.

Kara Drim Irmağı, kristal berraklığındaki sularından büyülenmiş biçimde kıyılarında yürüyen ziyaretçileri rahatsız etmek istemezmişçesine, şehrin içinden usul usul akar.

Kara Drim, akşam olup ışıklar yandığında, sularından yansıyan ışıklarla daha da güzel bir görünüme kavuşur. Kara Drim Irmağı, Adriyatik Denizi’ne doğru yoluna devam ederken, Globochitsa ve Shpilye adında iki yapay göl oluşturur. Bu göllerin manzarası muhteşemdir.

Kara Drim, Struga’da deniz seviyesinden 695 m. yükseklikte Ohrid Gölü’nden kaynar ve Debar kasabası yakınlarında, deniz seviyesinden 476 m. yükseklikte ülke sınırlarını terk eder. Kara Drim 56 km. uzunluğundadır. Ne var ki, bu uzunluğun yarısından daha azına denk gelen, Struga’dan Tashmarunishta köyüne kadar olan mesafe boyunca normal seyrinde aktıktan sonra, köyü terketmesiyle birlikte, önce bir vadiye girer ve ardından önünün 82 m. yüksekliğindeki barajla kesilmesiyle Globochitsa baraj gölünü oluşturur. Globochitsa hidroelektrik santralinden hemen sonra ise, Debar kasabası yakınlarında bu kez 102 m. yüksekliğindeki bir başka baraj sayesinde Shpilye gölü meydana gelir. Shpilye, tuttuğu sular bakımından ülkenin en büyük baraj gölüdür.

Baraj gölünde toplanan 520 milyon m3 su, Shpilye hidroelektrik santralinin tünellerine yönlendirilir. Kara Drim’in sularında golyan balığı, sazan balığı, yılan balığı, müren ve diğer balık türleri yaşar. Sularından azami düzeyde faydalanılan Kara Drim Irmağı, Makedonya Cumhuriyeti’nin hidroelektrik kapasitesini oluşturmaktadır. İki hidroelektrik santral, yılda toplam 580 kWh gücünde elektrik üretir.

Derin vadisi ve baraj gölleriyle Kara Drim Irmağı, sadece balıkçılık sporları açısından değil, sunduğu güzelliklerle de gitgide daha fazla rağbet gören bir tatil cennetidir.