Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu ile İç Anadolu’nun yaylalarında yıllardır göç eden Yörükler Hükümetin açılımlarından birisinin de kendilerine uygulanması için seçilmiş yerel yöneticilerle , Devletin yerel yöneticilerinden destek bekleyişi içerisinde..

Yörük türkleri, Makedonya

 

Özü de sözü de bir olan Anadolu Türklerinden Yörükler sayesinde yıllardır, dağlar, yaylalar, ovalar ve göç yolları toplumun gördüğü huzur ve güvenin en güzel yolları arasında yer aldı..Aladağlar, Erciyes, Demirkazık, Toroslar, Elmalı, teke yarımadaları, Aydın, Mersin, Adana, Niğde ,Antalya illerinin ilçe ve yaylaları Yörükleri ve Yörük-Türkmen obalarını çok iyi bilir..

Arslanköy Dümbelek boğazından Karaman Ayrancıya kadar uzanan göç yollarında Yörük çocukları okuma imkanı bulamıyor,çocuklarını okutmak ve yerleşik hayata geçmek isteyen Yörüklere ise destek olacak yerel seçilmiş yönetici ile Devletin temsilcisi olan Kaymakam ve Valiler aranıyor..

Anadolu da yaşayan Türkmen Yörük boylarının durumunu bir çok yazar- tv araştırmış ancak bu Yörüklerin yayla zamanının sona ermesinden sonra başlayan göçlerinde kışlak zamanı yaşadıkları sıkıntıları ve çözüm yollarını kimse önermediği gibi yardımcı da olmamışlar..

Mersin’in yakın köylerine kışlamak için gelen Yörüklerle Adana , Karaisalı, Feke , Kozan, Himmetli,gibi merkezlere gelen Yörükler kışlak konusunda kendilerine bilgi verilmemesinden, destek olunmamasından, ayrıca köy muhtarlarının kışlak konusunda köy kanununu ileri sürerek Yörüklerden para talep etmelerinden ve hatta Yörükleri kışlak noktalarından kovmalarından dertliler..v
Yörük-Türkmenler yayla dönüşü olan bugünlerde köy kanunu ve bu kanunu kendilerine göre yorumlayan köy muhtarlarına karşı kendilerini devletin kaymakam ve valilerinin destekleyip korumalarını istiyor.. “Muhtarlara para versen bir türlü , vermesen bir türlü “diyen Yörükler özellikle Adana Karaisalı kaymakamından Kışlak konusunda destek bekliyorlar.

Mersin köylerine yayladan gelen Yörükler hayvanlarını ve kendilerini, kışlak ta barındıracak arayış ve muhtar peşindeler..Hangi kasaba veya köye gidecek olsa Yörüklerin kışlak sıkıntısı çözümlenemiyor, ve büyük çözüm Başbakan’dan bekleniyor…

Dadaloğlu’nun da yaşadığı Yörük yaylalarına ve Yörük kışlaklarına artık sahip çıkma zamanıdır..Şu anda Niğde ve Adana Karaisalı çevresindeki Yörükler vali ve kaymakamların kendilerine kışlak konusunda verecekleri desteği beklerken Yörükler de kıl çadırlarını toplayarak, hayvanlarını kışlatacakları alanlara doğru göçlerini sürdürüyor..Türkmen-Yörük obalarına karşı daha destekçi olalım ve onları göçer hayattan kurtararak yerleşik hayat içerisinde yer almaları için sivil toplum kuruluşlarıyla desteğimizi sürdürelim. Aksi halde her yıl sayıları biraz daha azalan ve ekonomik olarak çektikleri sıkıntıyı üretim alanında da hisseden Yörüklere de bir açılım politikası izlemenin zamanı gelmedi mi..

Her zaman kendisini Yörük Ali olarak niteleyen Mersin eski milletveki Ali Er’in de gerekli hassasiyeti göstererek Yörüklere destek ve yardımcı olmasını bekliyoruz..Köy Kanunu muhtarları yetkili kılarken , onlara vali ve kaymakamların verecekleri destek ise Yörüklerin gelecekteki yaşamları üzerinde olumlu etki sağlayacaktır..

Nevzat KELLELİ